شهرهای ساسانی، روایت دوم: بیشاپور
نینا میرمحمدی
بیشاپور، دومین پایتخت ساسانی، توسط شاپور اول، پسر اردشیر پاپکان تاسیس شد. بیشاپور یا بهشاپور را به دو شکل معنا کردهاند؛ یکی شاهکار زیبای شاپور و دیگری شهر عالی شاپور.
با وجود تفاوت آشکار در فرم شهری، بیشاپور به لحاظ موقعیت استقرار و نوع زیستگاه، شباهتهای زیادی با اردشیرخوره دارد. بیشاپور، همانند اردشیرخوره، در نزدیکی دهانه خروجی یک تنگه (تنگه چوگان) و مجاور رودخانه (رودخانه بیشاپور) واقع است. بهعلاوه، مشابه اردشیرخوره، شاهد یک قلمروی زیستی، فراتر از محدوده حصار شهر هستیم. اجزای اصلی این مجموعه و قلمروی زیستی شامل خود شهر، قلعه استحفاظی خارج از باروی شهر، مجموعه شش نقشبرجسته و غار شاپور در امتداد تنگه چوگان و مجموعه زمینهای کشاورزی در سطح دشت بیشاپور است.
نکته جالب توجه آن که، ویتکوم، باستانشناس، در سال ۲۰۱۸ در مقالهای با بررسی عکسهای هوایی چند شهر ساسانی، به وجود هستههای دایرهای شکلی در زیرنقشِ پلان ساسانیِ این شهرها پیمیبرد. از جمله این شهرها، بیشاپور است. او معتقد است این هستههای دایرهای مربوط به دوره پیش از ساسانی است. تکرار فرم دایرهای در برخی شهرهای اشکانی، هستههای پیشینی برخی شهرهای ساسانی، شهر اردشیرخوره و بعدها در دوره اسلامی در شهر بغداد، هر ذهن کنجکاوی را به سمت پرسش از دلایل تکرار این فرم، سوق میدهد.
برخی فرم شبکهای و مدولبندی در ساختار شهر بیشاپور را متأثر از طرح شهرهای یونانی و رومی میدانند. به علاوه حروف الفبای یونانی روی پایهستونهای مرکزی شهر بیشاپور و شیوه ساخت آتشکده عظیم این شهر، شواهدی از بهکارگیری مهارت اسرا یا کارگران رومی و احتمالاً سوری، در ساخت این شهر است. از اسرا در تولید دیبا، پوشاک ابریشمی الوان با الیاف طلا، نیزدر بیشاپور استفاده میشده است.
برای مطالعه بیشتر:
- گریشمن, ر. (۱۳۷۹). بیشاپور. ترجمه اصغرکریمی, سازمان میراث فرهنگی کشور.
- Whitcomb, D. (2018). “From Shahristān to Medina” Revisited. Cities of Medieval Iran.
دربارهٔ این یادداشت نظر دهید